Houdbaarheid champagne - Bewaar champagnes niet te lang

TOPMERKEN TEGEN SCHERPE PRIJZEN MORGEN IN HUIS!
Houdbaarheid champagne

Hoelang is een fles champagne houdbaar?

Hoelang is een fles champagne houdbaar? Een veel gestelde vraag. Het advies dat wij voor non-vintage champagnes geven is deze niet langer dan 1 jaar te bewaren en op een mooi moment opdrinken. Belangrijke voorwaarde voor houdbaarheid van champagne is dat de fles liggend op een donkere plaats en liefst onder constante temperatuur wordt bewaard.

Houdbaarheid non-vintage champagne

Een normale champagne (non-vintage) rijpt doorgaans 3 jaar in de kelders alvorens deze op de markt komt. In principe zou je deze ook 3 jaar houdbaar zijn. Wij vinden dit persoonlijk te lang en nemen liever geen risico voor een kostbare champagne die immers geen rijpings potentieel meer heeft.

Houdbaarheid vintage champagne

Vintage champagnes zijn zijn gemaakt van druiven van een uitmuntend jaar. Des te beter het jaar des te langer je de champagne kunt bewaren. Een gemiddelde vintage champagne is zo'n 5 jaar houdbaar. Het lang bewaren van een vintage champagne levert niet een enorme verbetering op. Ook hier adviseren wij deze niet langer dan 1 jaar te bewaren.

Houdbaarheid prestige cuvee

Prestige cuvees zijn echter wel lang te bewaren. Dit zijn de beste champagnes die er zijn en bevatten vaak niet de goedkopere en snelrijpende druif pinot meunier. Voorbeelden van prestige cuvees zijn Dom Perignon, Louis Roederer Cristal, Salon S en Krug Clos de Mesnil. Sommige van deze prsetige cuvees zijn wel 10 - 15 jaar houdbaar. Uiteraard afhankelijk van het jaar en de manier waarop deze bewaard wordt en bewaard is geweest.

Lees ons uitgebreide stuk met informatie over champagne